ویژگیهای یک شخصیت سالم چیست؟ و چطور پرورش بدهیم

انسان موجودی اجتماعی است و نیاز دارد تا با دیگران ارتباط برقرار کند. گاهی ممکن است از خود بپرسید که چگونه میتوان انسانهایی را که دارای سلامت روانی هستند، پیدا کرد؟ سوال مهمتر این است آیا خود ما شخصیتی سالم داریم؟ دانستن ویژگیهای یک انسان با شخصیت سالم میتواند به شما کمک کند تا در […]
انسان موجودی اجتماعی است و نیاز دارد تا با دیگران ارتباط برقرار کند. گاهی ممکن است از خود بپرسید که چگونه میتوان انسانهایی را که دارای سلامت روانی هستند، پیدا کرد؟ سوال مهمتر این است آیا خود ما شخصیتی سالم داریم؟ دانستن ویژگیهای یک انسان با شخصیت سالم میتواند به شما کمک کند تا در پیدا کردن دوست، ازدواج کردن و… بهتر عمل کنید و اگر این شما هستید که مشکلی دارید، آن را بیابید و برطرف کنید. در این مقاله میخواهیم به ویژگیهای شخصیت سالم بپردازیم.
1- پذیرش احساسات و حالات مختلف
انسانها با یکدیگر تفاوتهای بسیاری دارند و ممکن است افراد مختلف به یک موضوع واحد واکنشهای متفاوتی نشان دهند. اگر اتفاقی برای یک فرد خوشایند است، ممکن است برای فردی دیگر ناراحتکننده، استرسزا و… باشد. در نتیجه، واکنش انسانهای مختلف به شرایط گوناگون، متفاوت است. فردی که دارای شخصیت سالم است به این موضوع کاملاً واقف است. او حالات و احساسات خود را نسبت به شرایط مختلف میپذیرد و درک میکند.
یک فرد سالم به خود اجازه میدهد تا از برخی چیزها ناراحت شود، گاهی اوقات عصبانی شود یا در شرایطی مهم استرس داشته باشد. تمامی این حالات طبیعی هستند و تا زمانی که نپذیریم چنین حالاتی در ما وجود دارد، نمیتوانیم آنها را کنترل کنیم. فردی با شخصیت سالم به خوبی میداند که تجربه بعضی از احساسات در برخی شرایط کاملاً طبیعی است. به عنوان مثال، اگر امتحان مهمی داشته باشد، از داشتن استرس، ناراحت و عصبانی نمیشود بلکه سعی میکند با دانش و آگاهی استرس خود را کنترل کند.
2- مدیریت و کنترل استرس

یکی دیگر از ویژگیهای شخصیت سالم ، مدیریت و کنترل استرس است. با گسترش جمعیت، پیشرفت تکنولوژی، اضافه شدن مشغله انسانها، وضعیت نا به سامان اقتصادی و… استرس داشتن امری طبیعی است و اگر استرس نداشته باشید، باید به احساس مسئولیت اجتماعی، اخلاقی و… شما شک کرد! گاهی کمی استرس داشتن به انسان کمک میکند بهتر عمل کند و با خونسردی بیجا آینده و زندگی خود را در لحظات مهم خراب نکند.
با این حال، باید این حس را کنترل کرد و گرنه تبدیل به مشکلی بسیار بزرگ میشود و میتواند علاوه بر بیماریهای روحی و روانی، شما را دچار مشکلات جسمی و بیماریهای خطرناکی مثل سرطان و مشکلات قلبی کند. فردی که شخصیت سالم دارد، در برابر استرس کمر خم نمیکند و تمام سعی خود را میکند تا آن را کنترل کند و تحت شعاع فشارهای روانی که در زمان اضطراب به او میرسد، قرار نگیرد. این کار در ابتدا آسان نیست اما با تمرین به آن خواهید رسید.
مقاله مرتبط: چگونه شخصیت قوی و منحصر بفرد داشته باشیم؟
3- پذیرش تفاوتها
همان طور که پیشتر ذکر کردیم، همه انسانها با هم تفاوت دارند. اکثر مشکلات انسانها به خاطر عدم پذیرش تفاوتها ایجاد میشود. حتی تمام جنگهای دنیا نیز به همین دلیل اتفاق میافتد. هر کسی احساس برتری میکند و تفکر و شیوه زندگی خود را بهتر از دیگران میداند. همین امر موجب میشود تا افرادی که دارای قدرت هستند به بقیه زور بگویند و بخواهند شیوه زندگی و تفکر خود را تحمیل کنند.
فردی که شخصیت سالم دارد، به خوبی میداند که انسانها متفاوت هستند و ممکن است و واکنشهای مختلفی به مسائل داشته باشند. او هیچ وقت تفکرات خود را به زور به کسی تحمیل نمیکند بلکه سعی میکند با گفتگو و صحبت کردن در مورد آنها حرف بزند.
4- خلاقیت به خرج دادن در کارها

یکی از مهمترین ویژگیهای شخصیت سالم ، خلاقیت به خرج دادن در انجام کارهای مختلف است. ایدهپردازی فرد نشان میدهد که او چقدر خلاقیت دارد و میتواند در برابر مسائل مختلف نوآوری داشته باشد. این خلاقیت میتواند در محیط کار و نوشتن یک مقاله علمی خود را نشان دهد و تاثیر بزرگی بر زندگی انسان بگذارد. از طرفی، باید خلاقیت را در گسترهای کوچکتر هم پیاده کرد. وقتی حرف از ایدهپردازی و خلاقیت میشود، همه به اتفاقی بزرگ فکر میکنند.
باید بگوییم که خلاقیت در کوچکترین لحظات زندگی هم میتواند اجرا شود. به عنوان مثال، خلاقیت در آشپزی، در تعمیر چیزهای کوچک خانه و… . همه اینها خلاقیت هستند اما کمتر کسی به آنها توجه میکند. فردی که شخصیت سالم دارد نوآوری و خلاقیت را در جایجای زندگی خود پیاده میکند.
5- نگاه رو به آینده
درست است که باید در زمان حال زندگی کرد، برای آینده استرس نداشته باشیم و گذشته را رها کنیم، اما باید بگوییم که یک انسان سالم برای فردای خود برنامهریزی میکند. او به نتیجه اعمالش به دقت فکر میکند و از آنها درس میگیرد تا در آینده قدمهایی درست و معقول بردارد. آیندهنگری در فرد نشانه امید به زندگی او است.
6- مسئولیتپذیری

شاید این روزها زیاد این جمله را شنیدهاید که نباید در زندگی دیگران دخالت کرد. این جمله کاملاً درست است اما در زمان و مکان درستش! انسانی که شخصیت سالم دارد، میداند که در برابر سایر انسانها مسئولیت دارد. او فرد منفعلی نیست و در برابر اتفاقات اطرافش واکنش نشان میدهد. او دغدغهمند است و سعی میکند برای دغدغههای خود پاسخی پیدا کند.
بسیاری از افراد این جمله را بد برداشت کردهاند و رفتار آنها نشان میدهد که دخالت نکردن و از زیر بار مسئولیت شانه خالی کردن با هم برابر است. این افراد ناسالم هیچ توجهی به دیگران ندارند و نام این بیتوجهی را احترام گذاشتن به شیوههای مختلف زندگی میگذارند. در صورتی که یک انسان سالم سعی میکند به افراد دیگر کمک کند و مسئولین اخلاقی و اجتماعی خود را انجام دهد.
7- درس گرفتن از گذشته
انسان نباید در گذشته زندگی کند و مدام اتفاقاتی را که برایش افتاده است، مرور کند؛ اما نکتهای که در مورد تفکر درباره گذشته وجود دارد، درس گرفتن از آن است. انسان با تجربه زنده است. ویژگی یک انسان دارای شخصیت سالم این است که یک اشتباه را دو بار تکرار نمیکنم، از آن درس میگیرد و سعی میکند در آینده به نحوی عمل کند که دوباره دچار آن اشتباه نشود.
8- داشتن اعتماد به نفس

افرادی که از لحاظ روانی سالم هستند و ثبات دارند، اعتماد به نفس بالایی دارند. اعتماد به نفس به افراد کمک میکند تا در شرایط سخت بهتر عمل کنند و خود را نبازند. اگر شخصی به خود اعتماد داشته باشد، میداند که از پس چه کارهایی برمیآید و انجام کدام کارهای برایش دشوار است. در نتیجه، سعی میکند بیشتر تلاش کند تا بتواند از پس این کارها و مسئولیتها هم برآید.
9- عزت نفس
عزت نفس یکی دیگر از ویژگیهای مهم یک شخصیت سالم است. این فرد ارزش خود را میداند و به هر کاری دست نمیزند. او میداند که برای حفظ حرمت خود باید به خود بها دهد. عزت نفس موجب میشود یک شخص با اعتماد به نفس بیشتری به مسئولیتهای خود بپردازد.
10- پشت هر کاری، تفکر و تعقل وجود دارد
افرادی که دارای شخصیت سالم هستند، بدون تفکر دست به انجام کاری نمیزنند. آنها قبل از انجام هر کار و تصمیمگیری، به خوبی فکر میکنند، جوانب مختلف را در نظر میگیرند و سپس دست به کار میشوند. این اشخاص هر کاری را سنجیده انجام میدهند.
11- مثبتاندیش هستند

یک فرد شخصیت سالم سعی میکند دیدی مثبت نسبت به اتفاقات و دیگران داشته باشد و با منفیبافی زندگی را بر خود و دیگران سخت نکند. علاوه بر این، سعی میکند از افراد منفی هم دوری کند؛ زیرا انرژی ناسالم چنین افرادی بر زندگی دیگران هم میتواند موثر باشد. او سعی میکند نسبت به خود و دیگران مثبت بیندیشد تا بتواند بسیاری از مسائل راحتتر و با دیدی بهتر انجام دهد. مثبتاندیشی موجب میشود انرژی انسان بیشتر شود و به توانایی خود ایمان بیاورد.
البته منظور ما از جذب انرژی مثبت و مثبتاندیشی، کشیده شدن به سمت خرافات و روانشناسی زردی که در این موضوع وجود دارد، نیست. بسیاری از افراد برداشت اشتباهی از مثبتاندیشی دارند که آنان را به سمت انفعال میکشاند. بنابراین، دچار چنین دانش کاذبی نشوید و از منابع علمی معتبر برای پی بردن به این جنبه از زندگی استفاده کنید.
ویژگیهای شخصیت سالم از نظر قرآن
خداوند در بخشهای آیات مختلف قرآن به ویژگیهای انسان سالم اشاره کرده است. در این بخش این ویژگی را از نگاه قرآن بررسی میکنیم. از دیدگاه قرآن کریم انسان با شخصیت سالم دارای ویژگیها و خصوصیات زیر است:
- از نظر او جهان هدفمند است و پیشگاه خداوند است.
- بر استعداد خود واقف است.
- به قیامت اعتقاد دارد و از مرگ فراری نیست.
- احساس حقارت نمیکند.
- انگیزههایش را مهار میکند و به آنها جهت درستی میدهد.
- از خشم و خشونت دوری میکند و به هیچ کس حسادت نمیکند.
- شخصیت سالم خود را از دیگران برتر نمیداند.
- نسبت به خود، خداوند و دیگران دوستی میورزد.
- صبور است و در برابر مشکلات زمین نمیخورد.
- سر حرفش میایستد و اگر توان انجام کاری را ندارد، وعده بیجا نمیدهد.
- طرفدار عدالت است و به قانون احترام میگذارد.
- به کسی تهمت نمیزند و پیشداوری نمیکند.
- به کسی آزار نمیرساند و در رفتار و گفتارش آرامش جریان دارد.
- بخشنده است و از حق دفاع میکند.
- غیبت نمیکند و از عیبجویی دیگران دوری خودداری میکند.
- امانتدار و وفادار است.
جمعبندی
در این مقاله به بررسی ویژگیهای شخصیت سالم پرداختیم و این گونه افراد را از جنبه رفتاری و روانی موردبررسی قرار دادیم. دانستن این ویزگیها به شما کمک میکند تا روابط خود را با چنین انسانهایی تقویت کنید و از افراد ناسالم دوری کنید. از طرفی هم میتوانید شخصیت خود را تقویت کنید و در صورت داشتن برخی از مشکلات، آنان را برطرف کنید.
0 دیدگاه